/ Förberedelse / Förlossning /

FÖRBEREDELSE


VAD ÄR DETTA?!

... undrar du kanske nu.

 

Det heter amnioskop. Amnion och korion heter de två hinnor som omger barnet i magen. Och amnionvätskan är det vi oftare brukar kalla för fostervatten.

Att förbereda sig inför en förlossnings alla delar och alla eventuella scenarier anser jag vara det absolut viktigaste man kan göra. Om man har fått information i förväg om allt som KAN hända blir det aldrig en överraskning OM det händer. Blir det inte en överraskning upplevs det inte som läskigt och skrämmande. Du vet varför och hur vi i vården gör saker och känner dig lugn med det. Därför vill jag förbereda dig så mycket jag kan. 

Så. 

Om läkaren har skäl att tro att barnet är stressat i magen så kan hen bestämma sig för att testa mängden mjölksyra (laktat) i barnets blod. Att laktat bildas är ett tecken på att kroppen börjat gå på reserver.

För att lättast ta blodprov från ett barn under förlossningen förs ett amnioskop in i mammans slida medan hon får ligga i gynposition. Beroende på hur långt bebisens huvud har hunnit tränga ner avgör man vilken diameter som funkar bäst på amnioskopet. Det gör inte ont men det är kallt och kanske lite obehagligt.

Sedan har läkaren som en fri tunnel in till barnets huvud som torkas av med tussar genom amnioskopet som ligger direkt mot barnets huvud. Sedan tas ett litet, litet stick i barnets hjässa för att få fram några droppar blod.

Något märkliga proportioner och avstånd på bilden, men det visar principen. 
 
Ingen vet ju helt säkert, men vi är rätt säkra på att det inte gör ont på barnet eftersom huden på hjässan är rätt ihoptryckt och dessutom har barnet vid det här läget kroppen full av adrenalin. Barnet går igenom betydligt mer påfrestning genom att bara födas, tänker jag. 
 
Blodkropparna analyseras sedan och inom 30 sek har vi ett svar som läkaren kan förhålla sig till. Anser hen att det är läge att få ut barnet fort beordrar hen omedelbart kejsarsnitt. Annars kan hen se till att skynda på den vaginala förlossningen på andra vis. Ibland är värdet bra och då fortsätter man som innan. Sedan kanske man tar ett nytt laktatprov igen om ett tag, och ett nytt beslut efter det. 
 
Laktatprovet är det, som du läst, förlossningsläkaren som tar. Undersköterskan assisterar. Barnmorskan står bredvid och inväntar resultat.
 
Det är inte väldigt vanligt, men det är inte helt ovanligt. Det brukar oftast ske vid långa och utdragna förlossningar när vi vill veta hur det påverkat barnet.
 
Jag kommer fortsätta blogga om andra saker jag tycker du bör veta innan du föder. Detta är även saker som jag går igenom personligen med er när ni blir mina klienter. 
 
Ta hand om er till nästa gång!
 
/Lotta 
Förberedelse / Förlossningsvård / familj / gravid / kurs / stöd